הפריה חוץ גופית הינה הליך רפואי שנועד לאפשר היריון לנשים שאינן יכולות להיקלט בשל סיבה רפואית שנמצאה אצלן או אצל בן הזוג. ככלל, התהליך כולל שאיבת ביציות (לאחר טיפול הורמונלי), הפרייתן, התפתחות ראשונית של העובר ולבסוף, ביצוע השתלת העובר ברחמה של האישה. נסביר עוד על כל הכרוך בטיפול זה (שנקרא גם IVF) .
מה צפוי לפני הפריה חוץ גופית
למרות שהליך של הפריה חוץ גופית נחשב לוותיק למדי ובעל סיכויי הצלחה טובים, הוא גם הליך יחסית מורכב ויקר. לכן, לפני טיפול מהסוג הזה מבצעים הרופאים בירור מעמיק לגבי הסיבה שבגינה קיים חוסר פוריות. בין היתר מבצעים בדיקות זרע, משטח פאפ, בדיקה של הרחם, בדיקות אולטרסאונד, בדיקות הורמונליות ועוד. במידה וטיפולים אחרים שכוללים מתן הורמונים שנועדו לעודד את הגוף לייצר ביציות המוכנות להפריה לא הניבו הצלחה ועדיין לא נקלט היריון, בתיאום עם הרופא מתחילים הפריה חוץ גופית.
האם רק רופא הנשים יכול לתת הורמונים או תרופות נדרשות
כיום מאוד מקובל בזמן טיפולי IVF שהאישה תזריק לעצמה את התרופות הנדרשות בתהליך, לצורך הפריה חוץ גופית. בין היתר מזריקים תרופות שנועדו לעודד ביוץ, ישנן תרופות שמשפיעות על המערכת ההורמונלית, גירוי שחלות ועוד. אין צורך להגיע למרפאה או לרופא או לאחות. ניתן לקבל הדרכה איך לבצע את ההזרקה ובן הזוג יכול לסייע בכך אם בני הזוג מעוניינים.
מה בדיוק קורה בשאיבת הביציות
לאחר שהטיפול ההורמונלי משיג הצלחה מזומנת האישה לביצוע שאיבת ביציות. פעולה זו נעשית בהרדמה והיא מהירה למדי, מספר דקות. בעזרת אולטרסאונד, מכניס הרופא את המחט אל השחלות. לאחר השאיבה מעבדה בודקת שהושגו ביציות שמוכנות להפריה. לאחר מספר ימים, ניתן להשתיל את העוברים.